Denní strasti života

Otázka

3. 10. 2008 21:20
Rubrika: Moudra z knih

"Představ si, že dva hasiči jdou do lesa, aby uhasili malý požár. když skončí a jdou k potoku, jeden z nich má tvář celou od sazí, kdežto druhý úplně čistou. Ptám se: kdo z nich si umyje obličej?"

 "To je hloupá otázka, přece ten, co je špinavý od sazí."

"Omyl, ten s umazaným obličejem se podívá na druhého hasiče a bude si myslet, že vypadá jako on. A naopak, ten s čistým obličejem, že jeho druh je celý od sazí, a řekne si: asi jsem taky špinavý, musím se umýt."

                                                (Paulo COELHO- Záhir)

 

Nevím proč, ale nad tímhle úryvkem jsem se dlouze zamyslela. Jak to asi spisovatel myslel? On teda původně v knize to vztahoval na své přítelkyně. Že každá, která s ním byla, ač inteligentní, tak se viděly v něm, v člověku, který má "tvář od sazí" a připadali si horší než byly. Ale nefunguje to náhodou takhle i třeba u přátel? Podle toho jaké přátele máme, tak se v nich taky někdy zhlédneme a chováme se podle toho, protože si myslíme, že jsme to my. Ale ve skutečnosti jen někoho kopírujeme.. 

Zobrazeno 815×

Komentáře

langer-hans

To jsi hezky napsala, je to velice zajímavá myšlenka... A v mnohém pravdivá! Díky...

Lííík

Otazka je, jestli nam to, ze si umyjene oblicej pomuze byt horsi nebo lepsi clovek...
Jinak je na tom hodne pravdy...

Redza

Tak to uz je dalsi vec.. ale tady jde spis o to, abychom se asi nebali podivat na svoji skutecnou tvar, a ne jen se posuzovat podle druhych..

Mili

Ne jen se posuzovat podle druhých.. Tyjo.. Jo!

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio